Пам'ятка "Обережно гриби!"
Основні причини отруєнь:
вживання отруйних грибів;
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння:
нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску,
судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної
недостатності
Щоб запобігти отруєння грибами, необхідно дотримуватися наступних
правил:
Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках,
в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба",
оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба
білого кольору.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не
завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у
маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна
отрута.
При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби
можна варити або смажити.
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку
не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе
отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних
речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені
консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.
Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
ДОТРИМАННЯ ЦИХ ПРОСТИХ ПРАВИЛ МОЖЕ ЗБЕРЕГТИ ВАШЕ ЗДОРОВ'Я І
НАВІТЬ ЖИТТЯ !
ДУ "Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"