A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Селидівська загальноосвітня гімназія Селидівської міської ради Донецької області

Пам'ятка "Обережно гриби!"

Дата: 16.05.2023 11:47
Кількість переглядів: 124

Фото без опису

Основні причини отруєнь:

вживання отруйних грибів; 

неправильне приготування умовно їстівних грибів; 

вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; 

вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 

Симптоми отруєння:

нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, 
судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної 
недостатності


Щоб запобігти отруєння грибами, необхідно дотримуватися наступних 
правил:

Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, 
в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", 
оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба 
білого кольору.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не 
завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. 
Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у 
маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна 
отрута.

При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби 
можна варити або смажити.

Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.  Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку 
не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе 
отруєння.

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних 
речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені 
консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.

 Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

ДОТРИМАННЯ ЦИХ ПРОСТИХ ПРАВИЛ МОЖЕ ЗБЕРЕГТИ ВАШЕ ЗДОРОВ'Я І 
НАВІТЬ ЖИТТЯ !

ДУ "Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень